Reportage
 
 
Resa till Hellekis Julmarknad 28 oktober 2005

Veteranernas resa den här gången gick återigen ut i Västergötland och nu var det Hellekis Säteri, vid foten av Kinnekulle, som besöktes av 54 personer. Vackert höstväder med sol och värme gjorde att resan genom landskapet förstärktes. Från Kinnekulle såg man ut över Vänern och på andra sidan Kinneviken skymtade Läckö slott.

Hellekis Säteri är känt sedan 1300-talet men dess historia går tillbaka ända till 1200-talet då gården tillhörde Folkungaätten. Huvudbyggnaden liksom stallet har behållit sin ursprungliga karaktär från 1790-talet och är privatägt sedan år 1915. Nuvarande ägare är Wilhelm Klingspor.

Julmarknaden hölls i hallarna, smedjan, finstallet, vagnslidret och gårdens växthus och lukten av granris och alla handgjorda produkter som utbjöds till försäljning gjorde att man började ana julens nära ankomst. I växthuset kunde vi fika och där fanns också de flesta matbodarna för avsmakning och inköp av julens alla läckerheter.

Efter några timmars rundvandring på julmarknaden var det så dags att inta lunchen och färden gick till Forshems Gästgivaregård. Innan maten serverades fick vi en kortare information om byggnaden som lär vara Sveriges förmodligen äldsta gästgiveri, på medeltiden besökt av pilgrimer som vallfärdade till Forshems kyrka. På 1500-talet var namnet Korsgården, men ända sedan 1627 har den kallats gästgivaregård. Den har besökts bl a av Carl von Linné och August Strindberg.
Lunchen bestod av gästgivarstek, svampsås, varma grönsaker, potatis, gelé, inlagd gurka, smör, bröd och dryck och efter varmrätten serverades kaffe och gästgivaregårdens kladdkaka. Under middagen förrättades dragning av ett gratislotteri och första pris vanns av Sune Stolt.

Efter middagen var det så dags för hemfärd och vi var åter i Trollhättan vid 17-tiden efter en trevlig dags samvaro.

Hälsningar
Britt                                                                                                                        
   Foto Britt Back


                                                                                                                
  
  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!