Reportage
 
 
 

Reportage.  Resan  till  Tidaholm.  060404.

Genom det från vintern uppvaknande landskapet gick resan direkt till Tidaholm där vi började med kaffe och fralla. Sedan fortsatte vi till Tidaholms Museum där det finns en förnämlig samling av stadens industrihistoria. Visningen började med en film som berättade om brukssamhällets  historia, med både tragedier och glädjeämnen.

Tack vare tillgång till vattenkraft startades 1799 bygget av Tidaholms Jernbruk. Fram till 1902 tillverkades jordbruks och järnvägsredskap m.m. Men detta år återvände en traktens son, Gottfrid Lindström från Amerika där han studerat biltillverkning. Han lyckades  övertyga disponenten Viktor Johansson att bilarna var framtiden och anställdes som bilkonstruktör.

Han jobbade flitigt och på ett ( 1 ) år hade bruket, som tillverkat allt, på hösten 1903 en färdig bil och den första ” Tidaholmaren ” rullade ut från verkstaden. Bilen fick namnet Tor och var en rejäl lastbil som kunde lasta hela
5 ton. Motorn gav 10 hästkrafter och toppfarten var 15 km/h. Försöket ansågs lyckat och man beslutade att fortsätta med biltillverkningen.

Utvecklingen fortsatte med olika typer av lastbilar, bussar,  brandbilar, som såldes, inte bara i Sverige utan runt om i världen. Försäljningen gick bra och under 20-talet tillverkades c:a 150 bilar per år. Man  tillverkade även en sexcylindrig motor enligt Hesselman-principen, Den kunde köras på råolja som en diesel men hade tändstift som en bensinmotor.

Men i början av 30-talet blev tiderna sämre och 1933 beslutades att lägga ner verksamheten.
Även Tidaholms andra stora industri, Vulkans Tändsticksfabrik fick problem ( Kreuger-kraschen 1932 ) och fick minska arbetsstyrkan  kraftigt, men finns kvar som Sveriges enda tändsticksfabrik.

Vår guide, Kjell-Åke Storm, hade mycket att berätta om bilarnas historia, bl.a ”Brännvins-bussen ” som gick till Hjo där Systembolaget låg. I hallen fanns också  några ex. av lastbilar och brandbilar. Dessutom fick vi se en pågående restaurering av en lastbil.

Resan fortsatte sedan  via Kungslena , där Bengt berättade om ” slaget vid Lena 1208 ”, till den efterlängtade lunchen på Cesarstugan.”. Där sköter Stig tillsammans med sin dotter Jenny ruljansen, han berättad lättsamt om verksamheten och några roliga historier lättade upp stämningen. Före maten såg vi utställningen” Bondens år. som visar miljöer från det gamla bondesamhället med vaxdockor i naturlig storlek och mycket verklighetstroget.

Under resan berättade vår reseledare Bengt Cronquist, om historiska händelser utmed vägen, han är som vanligt påläst och det gör resan extra intressant.

             Lennart Bergström

 

                                                                                                                  
  

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!