Reportage
 
 

Reportage från sjöresan med T/S Britta, 060523.

Efter samling för samåkning kom vi till hamnen i Uddevalla där segelskutan T/S Britta väntade. Vi gick ombord och besättningen hälsade oss välkomna. T/S står för träningsskepp och detta innebar att vi skulle delta i verksamheten ombord. Rune Wingqvist och Olle Eriksson informerade om ordningsregler och säkerhet.

Sedan indelades vi i lag på vardera tre personer som under ½-timmaspass var utkik, livbojsvakt, navigatör, rorsman eller backlag. På så sätt fick deltagarna känna på hur det är att segla en sådan här båt. Båten är byggd 1956 som långafiskarefartyg men förvärvades 1992 av Uddevalla Skolfartygsstiftelse och byggdes om till ett seglande galeasriggat skolskepp.

Dagen väderutsikter var inte de bästa, det blåste kallt och regnet hängde i luften men de flesta var klädda för detta. Efter frukost med kaffe och fralla seglade vi iväg Efter en stund passerar vi Sunningesund där bron för E6-an med sina höga pyloner tornar upp sig. Vi fortsätter mot Havstensfjorden som vi korsar och fortsätter mot Nötesund. Bron där har fri höjd på 26 m. vilket är samma som båtens masthöjd men det gick bra.

Vi går vidare genom skärgården mot Malö strömmar och ut mot Ellös där vi vänder hemåt.
Under tiden har kocken och tjänstgörande backlag fixat en tre rätters lunch, svampsoppa, wienerschnitzel samt rabarberpaj. Under återfärden hade vi medvind och från att ha gått med motor kunde vi nu sätta segel och segla en sträcka..

Vid femtiden var vi tillbaka i hamnen efter en intressant resa. Med tanke på väderutsikterna kan vi också säga att vi hade tur med vädret, det var uppehåll nästan hela resan. Olle tackade besättningen och överlämnade en liten present som togs emot av Rune Wingqvist. Och vi resenärer tackar Olle och Britt som ansvarat för resan.

             Lennart Bergström

  

                                                                                                              Foto Lennart Bergström
 


                                                                                                              
  
  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!