ReportageDesign i Bilen

Torsdagen den 20 september hade ett drygt trettiotal saabveteraner samlats i Saab Bilmuseum för att lyssna på ett föredrag om bildesign. Niklas Palm från Volvo personvagnar med ansvar för inredningsdesign skulle prata för oss. Hans titel var så lång att han visade den i stället för att säga den ”Senior Manager Strategic Interior Design”. Niklas började med att berätta att han var Saab frälst, han åkte hem från BB i en Saab 900 och föräldrarna körde Saab under hela hans uppväxt och naturligtvis blev hans första bil en Saab 99. Niklas studerade vid Umeå Institute of Design och tog examen 2011 och fick då omedelbart en anställning på Volvo personvagnars designavdelning som han varit trogen sedan dess. Även om hans huvudområde är den inre designen i bilen så är han också involverad i den yttre designen allt för att få hela bilen som en enhet.

På Volvo är man mycket nöjd för att man lyckats få till ett relativt stort mått mellan farmdörrens framkant och framhjulens centrum vilket ger en snyggt och harmoniskt utseende. När det gäller helt raka linjer, så kan dessa uppfattas som antingen svagt konvexa eller svagt konkava beroende på hur blicken faller gentemot referenser. För att man inte skall få linjer som byter tecken, så gör man dem så svagt böjda att de uppfattas som raka men utan att man upplever att de byter tecken.

I designen väver man in arvet från tidigare Volvobilar, detta för att få med linjer och känsla av Volvos genuina bilmärke. När det gäller en sportigare bil tas Volvo P1800 linjerna tillvara i en ny design.

Man vill att alla Volvobilarna skall ha samma image men att de ändå är tre olika bilstorlekar. För att särskilja 90, 60 och 40 bilarna så har man lagt in olika linjeföring på midjelinjen. På 90-bilarna är midjelinjen ganska rak och vinklas upp mycket lite bakom bakdörren, på 60-bilarna vinklas linjen upp lite mer och på 40-bilarna får linjen en relativt brant uppvinkling.

När vi kom till inredningen blev det mycket info om instrumentpanelen. Hela den undre delen är pressad i äkta trä, visserligen tunt men ändå. Linjerna skall vara harmoniska och skall passa med linjerna i dörrpanelerna. På vissa modeller skall instrumentpanelen ge ett sportigt intryck och det gör man genom att anpassa linjerna så hela panelen ser lätt ut.

Längs underkanten på den slingrande instrumentpanelen löper en dekorationslist och denna skulle inte gå att tillverka och montera på ett snyggt sätt. Problemet löstes med att man delade listen och satte en svensk flagga vid delningen och där togs då toleransen upp.

Efter presentationen blev det en frågestund där många intressanta frågor fick svar.

Niklas avtackades med Saab Sport muggar och kraftiga applåder.

                   Uno Dahl


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_8517  Pano_design_kop
Niklas Palm hälsas välkommen Förväntas fulla åhörare

IMG_8523_kop  IMG_8529_kop  IMG_8530_kop
Sportig Volvo som har
linjer från P1800
Volvo P1800 Palett nya Volvobilar

IMG_8531  IMG_8533_kop
Instrumentpanel grundform Komplett instrumentpanel

IMG_8535  IMG_8540
Midjelinjer för 90, 60 och 40 bilarna Niklas Palm avtackas

                                                                                                               Foto: Uno Dahl