Reportage


Historiska Varnhem och Löfwings Konstateljé

Den 18 april bar färden till Varnhem med 34 st Saab Veteraner. Idén till utflykten fick jag från TV:s program Vetenskapens Värld och många med mig hade blivit inspirerade av detta program om Varnhems
utgrävningar.

Kaffe med fralla väntade i Klostercaféet när vi anlände Varnhem – en kulturell pärla utöver det vanliga,
belägen på sluttningen av Billingen.

Stärkt av kaffet vandrade vi uppför kullen till ruinerna efter Varnhems privata gårdskyrka byggd i slutet av 900-talet. En duktig guide som var projektledare och deltagit sedan år 2005, då utgrävningarna startade,
berättade med inlevelse dess historia.

Den första kyrkan byggdes av trä men mot slutet av 1000-talet ersattes träkyrkan av en stenkyrka av kalksten. Hjälp att bygga av sten fick vi från Danmark, England och Tyskland. Runt kyrkogrunden finns en stor kristen begravningsplats med runt 3000 gravar.

Trekantig träbyggnad på Kata Gård ger skydd åt ruinen efter kyrkan från Vikingatiden och vikingakvinnan Katas grav. Kata var gårdens härskarinna under vikingatidens slutskede. Kata dog vid 30-35 års ålder och hennes kvarlevor är välbevarade under glasgolvet i en kalkstenskista. Kata finns rekonstruerad i full storlek med kläder i muséet i Skara.

Slutsatsen blev efter utgrävningarna att vi får skriva om historieboken. Vikingarna var kristna tidigare än munkarna och Olof Skötkonung!

Därefter fick vi lyssna på den kunniga guidens berättelse om klosterkyrkan byggd i romantisk/gotisk stil. Birger Jarl har fått sitt sista vilorum i denna kyrka. Under 1600-talet restaurerades kyrkan av Magnus Gabriel de la Gardie, som där inrättade gravkor för sig och sin familj.

Färden bar vidare till Löfwings café och Konstateljé Hornborga i Broddetorp. Kokkonst och kultur i skön förening, mat och kultur. Dukat bord med lunch bestående av ugnsbakad lax och potatis.

Göran Löfwing blev först slaktare på gården St Bjurum. På det viset lärde han sig anatomin innan han började måla djur och ägnade sig åt konsten. Efter maten vandrade vi runt i utställningen av vackra tavlor föreställande naturinspirerande djur.

Sista anhalten blev det vid Hornborgarsjön. Ca 6000 tranor hade landat vid sjön för dagen,

Mycket lyckad tur med historia, mat, konst och naturupplevelse på temat.


          Elisabeth Torssander


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

IMG_0038x  IMG_0041  IMG_0052x
        
                                             Frestelser från Klostercafeet

IMG_0054x  IMG_0053  IMG_0045x
                                   Kvarlevor från vikingakvinnan Kata

IMG_0047  IMG_0049  IMG_0039
                                                          Guiden berättar om utgrävningarna

IMG_0040  IMG_0051x  IMG_0055x
Varnhems klosterkyrka                                      Löfwings måleri                   Löfwings måleri

                                                                                                                Foto Elisabeth Torssander