ReportageBussresa till Koenigsegg och Sofiero 2016-05-19


Vi var 46 Saab Veteraner som lämnade Saabs Bilmuseum 7.30 med Enströms Buss. Tre passagerare kom till vid IKEA-Kållered så då var vi full buss + 2 man i en efterföljande Saab 9-5. Vädret blev helt klart söder om Göteborg så kaffepausen vid Himle kunde avnjutas i härligt försommarväder.

Vid 11-tiden var vi framme utanför Koenigsegg vid Valhall Park och gamla F10s flygflottilj. Första gruppen togs om hand av guiderna Oscar Bergfelt (Excecetive Support = Christians högra hand) och Johan Bjurman (försäljningsansvarig för norra Europa) i entrehallen med två Koenigsegg-bilar och den egentillverkade V8-motorn för beskådande. Andra gruppen fick bege sig till restaurangen i Valhall Park för slottslunchen med Bjärekyckling och andra godsaker från trakten. F10s gamla, förnämliga officersmäss har nu blivit en fin restaurang.

Iden om en SuperSport-bil startade 1994 av Christian von Koenigsegg och hans pappa i Olofström i Blekinge. Designern David Crafoord ritade och formgav den första konceptbilen efter Christians ideskisser. 2002 började ”serietillverkningen” av modellen CC8S i Margretetorp vid Hallandsåsen. Med 655hk hamnade man direkt i Guinness rekordbok som världens starkaste bil. Det kunde gått riktigt illa när fabriken råkade ut för en brand 2003, men man hann rulla ut bilarna och rädda formar, ritningar mm . Då flyttades fabriken till nedlagda flygflottiljen F10 norr om Ängelholm där man huserar fortfarande med delar av flygfältet som en 1,7km lång testbana. Efter CCR 2004 lanserades 3:e generationens Koenigsegg i mars 2006 dvs CCX med chassi/kaross tillverkat i kolfiber. Motorerna var i början modifierade Ford V8 med turbo. 2007 lanserades CCXR anpassad för etanol (E85, ”BioPower”) och då kunde man ta ut upptill 1018hk! CCXR utsågs 2008 av den amerikanska tidskriften Forbes till en av världens 10 vackraste bilar någonsin!

Totalt har hittills 125 SuperSport-bilar tillverkats på 14 år och med en produktionstakt i dagsläget på 12 bilar/år. Viktigaste marknaderna är USA, Mellanöstern och Asien. Leveranstiden är 2-3 år beroende på modell och det försöker man nu korta ner genom nyanställningar. I dag är man 110 anställda i Ängelholm, en ökning med 45 personer på bara ca 1 år! Intresset är stort även från besökare, så showroomet kommer att ha öppet dagligen mellan 9 och 16 med guidningar (factory tours) på fredagar av grupper på ca 15 personer/gång, som man anmäler sig till på hemsidan.

Motorn är numera egenutvecklad och i stort sett allt tillverkas i huset utom bl a motorblocket i aluminium . Det är en DOHC 5,0V8 dubbelturbo (189kg) med en toppeffekt från 700 till 1360hk (ca 1MW= första Megabilen kallad ”One: 1” (1hk/kg) och körklar vikt = 1360kg). Alla motorer byggs av en och samma person ”Mats”, vars autograf finns på en liten alu-plakett på varje motor! Nya Regeran är en laddhybrid på totalt 1500hk inkl 3 elmotorer. 0-100 tar 2,8sek med enbart elmotorer på 700hk i drift! 200 km/h passeras efter 6sek och 400 km/h på 18sek efter bara 1km! 0-300-0 km/h tar drygt 17sek och kräver även enorm bromskapacitet på upptill 4000hk! Regeran planeras att tillverkas i 80ex och priset börjar vid $2 milj (ca 16 milj SEK) och uppåt. Ageran har sålts i 25ex på ett år. Koenigsegg var enda svenska bilmärket på Geneve-salongen i år då Volvo uteblev liksom Nevs. Koenigseggs dotterbolag ”FreeValve” i Ängelholm jobbar med ett topplock utan kamaxlar vars ventiler i stället styrs med tryckluft, hydrauliskt och/eller elektroniskt. Man kan då även stänga alla ventiler och gå från fyrtakt till tvåtakt! Christian, som sitter i FreeValves styrelse tror, att snart kommer fri ventilteknik att utgöra en lika stor motorförändring som när vi gick från förgasare till direktinsprutning!

Eftersom 1/3 av bilens pris skall betalas vid order, så kan bilen produktutvecklas under tillverkningens gång inkl kundens personliga önskemål. Detta innebär att i princip alla tillverkade bilar är unika.

Långa leveranstider gör att man erbjuder tidiga kunder att få sin bil uppdaterad med senare införda tekniska ändringar. Koenigseggs valspråk ”perfection is a moving target” passar bra in här! Uppdateringar liksom service görs på plats hos kunden dvs man flyger över en mekaniker. På vägen till produktion såg vi 12 CAD-platser att jobba vid för de 32 ingenjörerna. Man tillverkar mindre detaljer i 3D-printer innan dyra formar görs i aluminium. En 19”x 9,75”/20”x 12,5”-fälg i kolfiber var man också först med och görs av 650 delar och tar 7 dagar att tillverka. Vikten är bara 5,5kg så vi kunde lätt hålla fälgen i händerna! Fyra fälgar kostar som en Mercedes S-Klasse dvs ca 1 milj SEK! Superdäck av märket Michelin är en av få detaljer som köps färdiga i dimension 275/35-19” fram & 345/30-20” bak. Koenigsegg tillverkar världens kolfibertätaste bil och det betvivlar man inte på då det mesta man ser är gjort i kolfiber. Man säger att hantverket av bilen börjar med en kolfiberrulle.

Lackeringen tar ca 1100tim inkl 400tim polering. Lacken skall tåla 400-500 efterpoleringar hos kund! Vridstyvheten i karossen är 65.000Nm/grad dvs världens styvaste seriebil. En bra konkurrent ligger på ca 2/3 av detta värde. Bromsskivorna är som sagt enorma (dia 397mm fram) och tillverkade i keramik för att tåla upptill 4000hks effektuttag. 6-vägs elstolar tillverkar man själva av en i grunden kolfiberstomme belagd med skum. En symaskin såg vi för läderinredningen med stilsömmar. Varje bil provkörs ca 30 mil med andra fälgar/ratt och en skyddsfilm över lacken. Efter att ha sett tillverkningen tror man på påståendet att Koenigsegg är världens mest självförsörjande bilfabrik.

Lite kuriosa runt Koenigseggs intresse för att köpa Saab av GM 2009. Den 11 juni tillkännagavs att Koenigsegg skulle kunna bli Saabs nya ägare tillsammans med bl a norska investerare. Den 16 juni meddelades att GM hade ett preliminärt avtal att sälja Saab Automobile AB med villkoret att EIB (Europeiska Investeringsbanken) skjuter till 4,7 miljarder SEK med svenska staten som garant. Den 18 augusti tecknades ett slutligt avtal om att GMs aktieinnehav i Saab skulle säljas till Koenigsegg Group. För att finansiera affären planerade man att ta in Beijing Automotive Industry Holding Corporation som minoritetsägare. Men Koenigsegg drog sig tyvärr ur affären den 24 november 2009. GM krävde att man bl a var överens om drygt 80 omfattande/komplexa avtal och detta tyckte Koenigsegg Group drog ut på tiden för långt trots att man hade en mängd advokater på plats både i Trollhättan och Göteborg (Pixbo) under hela hösten . Alla hade svarta kostymer utom Bård Eker, som kom i lusekofta och ryggsäck med sin svarta Ferrari parkerad innanför staketet bland våra provbilar.

Efter ett spännande besök på Koenigsegg styrde Ingemar Enström bussen med säker hand mot Sofiero, där vår trevliga guide Anette tog emot oss. Vädret visade sig från sin bästa sida så redan vid ingången fick vi se en vacker, rund plantering med ett stort antal tulpaner. Den heter Drottning Silvias blomstersmycke och anlades efter hennes 50-årsdag 1993.

1864 köpte kronprins Oscar och hans hustru Sophia tomten för att bygga sitt sommarslott Sophie-ro precis norr om Helsingborg. Först byggdes slottet med en våning men när Oscar II blev kung 1874 genomgick slottet en omfattande renovering inkl en tillbyggd andra våning med tinnar och torn, som det ser ut idag. År 1905 byter slottet ägare. Då sonsonen Gustaf Adolf gifter sig med Margareta från England får han slottet i bröllopsgåva. Före 1905 hade trädgården ingen framträdande roll på Sofiero. Det fanns bara en större fruktträdgård. Några av Oscars IIs planterade fruktträd står kvar än idag. Men Gustaf Adolf och Margareta var båda mycket trädgårdsintresserade, så det dröjer inte länge förrän en helt ny trädgård växer fram. Margareta är växtkunnig och har en väl utvecklad känsla för färg och form. Tillsammans anlägger de stenpartier, planterar rhododendron av vilka flera kom från trädgårdarnas hemland England, blomsterplanteringar, dammar, gångar och ett köksland. De uppför även ett växthus i engelsk stil 1914 med flera vinstockar och anställer en trädgårdsmästare. På mindre än 15 år skapar de en fantastisk trädgård. Margareta dör 1920 och efterlämnar make med fem barn. Gustaf Adolf blir sitt Sofiero troget och tillbringar somrarna där ända fram till sin död 1973. Han gifter om sig med Lady Louise Mountbatten från England. 1950 blir Gustav Adolf kung, Gustaf VI Adolf, men trädgårdsintresset finns det alltid tid för. Han odlar sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för släktet rhododendron. Under sin tid låter han plantera mer än 5000 plantor av mer än 400 olika sorter. De flesta växer i de bägge ravinerna som löper norr och söder om slottet där porlande vatten, lätt sur jord och lagom skugga ger ett nära nog idealiskt klimat för rhododendron och azaleor. Enligt guiden Anette finns det idag hela 10.000 plantor av 450 sorter. Alla har sin blomningstid så vid vårt besök blommade knappt hälften av rhododendron medan azaleorna är tidigare främst med de gula honungsazaleorna, som doftar lång väg.

Gustaf VI Adolf testamenterade Sofiero till Helsingborgs stad 1973 och hans rhododendronpark var det viktigaste att ta hand om. Vad man gör med slottet var mindre viktigt. Sofiero är en historisk trädgård som numera vårdas ömt av 10 anställda. Vår guide tog oss först till Kronprinsessan Margaretas blomstergata. Ursprungsförslaget till blomstergång tillkom 1910. Den återinvigdes 1993 och står i full blom hela sommaren. Färgerna går normalt i gult & rött med inslag av blått & vitt. Vi kom precis när man höll på att gräva upp vårlökarna för att ge plats åt sommarblommorna i god tid till Sofieros 150 års-jubileum med kungen den 6:e juni. Guiden hintade oss om att alla uppgrävda vårlökar slängdes på en kompost bakom stora parkeringen och det var fritt fram att ta med sig hem blommor till sin egen trädgård för plantering till nästa säsong. Sedan gick vi till Drottning Ingrids ”duftende have” (doftträdgård) via Brunnsplatsen. Hon tillbringade sina barndoms somrar på Sofiero och har generöst bidragit med sticklingar från sin stora samling doftande pelargoner (mest från Syd-Afrika) från sitt sommarslott Gråsten på södra Jylland. Vi fick bl a dofta på en som påminde om mint! Sedan passerade vi Rosengången. Här såg vi lökar av olika slag innan rosor och perenner vaknar. En ros heter Kronprinsessan Margareta och har en central placering. Sedan stannade vi till vid Dahliakvarteret där ca1500 lökar sätts varje år av 30-40 olika sorter. Besökarnas favorit varje år är den största och rödaste av dem alla nämligen Vulcan. Guiden avslutade rundturen vid Primulasänkan precis vid början av den norra ravinen. De blommar normalt senare på sommaren men några sorter blommade redan nu. En mycket intressant tur med många humoristiska inslag mellan alla fakta!

Efter en timmes fri vandring så startade vi hemresan strax före halv fem. Ingemar körde den vackra vägen längs Öresund genom hela Helsingborg och förbi färjeläget. Innan vi kom hem igen strax efter åtta, så drog vi ett lotteri där Gunnar Borgman vann en flaska prisvärt, rött vin signerat helsingborgstösen Tina Nordström medan Ingemar Lundh vann chokladasken!

                 Göran Kähler 2016-05-25


 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

07-57IMG_7073  07-58IMG_7075  07-58IMG_7074
Förväntansfulla resenärer Förväntansfulla resenärer  Göran, reseansvarig
 

08-30IMG_7076  08-30IMG_7077  08-3820160519_093838
Kafferast vid Björkäng    Kaffet smakar bra Reseledaren t v med bl a föraren vägvisaren Rolf E i bakgrunden vid följebilen.

10-58Koenigsegg1  11-3520160519_123505  10-09IMG_7079
Tekniska kontoret på Koenigsegg och företagsflaggor med familjens karakteristiska vapensköld.  Grupp 2 på väg in för sin guidade tur i
 företaget.
Alla fyller i sekretessavtal

10-09IMG_7078  10-12IMG_7082  10-18L_IMG_1028
I utställningshallen Guiden längst till vänster Reseledaren vid drömbilen en CCR Targa på 806 hk till salu!

11-07Koenigsegg3  10-27L_IMG_1037  13-29IMG_7083
Förarplatsen i modell CCR, som lanserades 2004. Även denna andra utställningsbil är till salu!

Aktiv spoiler i kolfiber på CCR. Intressant företagsinfo från en av våra två guider.

Entrén till Sofiero

13-31IMG_7085  13-33IMG_7087  14-41Sofiero1
På väg in  Guiden Anette på Sofiero med slottet i bakgrunden Närbild på Sofiero slott med Saab Veteraner i glasskö i det vackra försommarvädret.

13-10Sofiero2  14-55Sofiero3  IMG_7088-89
Vackra tulpaner i  en rund plantering, som heter Drottning Silvias blomstersmycke. Samma plantering innanför entren med en stor,vit rhododendron i bakgrunden. Intressant information och… lättsamt framfört

13-49Sofiero4  13-4620160519_144616  13-47IMG_7090   
Kungliga fotbollsplanen med ett växthus för utställningar i
bakgrunden.
Brunnsplatsen där många kastat lyckoslantar i brunnen. Guiden skojade med en RSV-grupp om att pengarna hade man firmafest för en gång om året! Vackra omgivningar

14-02IMG_7091  14-03IMG_7092  14-21IMG_7093
Drottning Margareta,
trädgårdens första arkitekt
Gångar kantade av blommor Dahlior under varje bambupinne

14-33IMG_7094  14-38IMG_7096  14-00Sofiero8
Magnolia Rhododendron Vackra, blommande rhododendron ner mot ravinen. 450 sorter finns på Sofiero!

14-16Sofiero9
Baksidan av slottet mot Öresund med terrasser vid restaurangen.               Foto  Uno Dahl, Benny Åberg och Nils-Arne Sällström

 

                                                                                                             
 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!