Reportage


120208. Föredrag om Midnattssolsrallyt av Uno Dahl
för Saabveteranerna.


Uno började sitt föredrag med lite historia om Midnattssolsrallyt, som började 1950, och var i början verkligen ett rally till midnattssolen. Man körde från olika orter, Stockholm, Göteborg och Falsterbo med mål i Kiruna

Tävlingen som sommartävling fortsatte till 1964. 1965 ändrades både tid och namn och blev vintertävling under namnet Svenska Rallyt. 2006 återuppstod Midnattssolsrallyt och då som ett historiskt rally.
Deltagande bilar får vara från årsmodell 1975 eller äldre och klasserna är Historisk rallyklass, där det är snabbast som gäller och Historisk regularity klass där en fastställd medelhastighet skall hållas på specialsträckorna.

Unos deltagande i biltävlingar började 1960, och i slutet av 60-talet körde han och Bertil Trued OT-tävlingar tillsammans. OT innebar att det ingick både orientering och tillförlighet, för ekipaget, i tävlingen. Uno körde och Bertil var kartläsare.
Efter några år så slutade de med tävlandet men intresset fanns kvar och en dag 2008 frågade Bertil om Uno var intresserad att köra den nya formen av Midnattssolsrallyt. Bertil hade en Saab V4 från 1971 som passade i klassen Historic Regularity klass 1. Nu blev Bertil förare och Uno kartläsare.
I klassen de tävlade är den stora finessen att hålla en bestämd medelhastighet, oftast 50 km/tim. Den kan låta låg, men slingrar en smal väg mycket kan det bli bråttom. Bilarna får i den klassen bara ha standardmonterade hastighets- och vägmätare och får inte ha någon extra monterad avancerad tid- eller vägmätare.
För att veta hur lång tid en bestämd sträcka tar i 50 km/tim gäller det att veta hur bilens vägmätare mäter. Oftast stämmer den inte riktigt så man får göra en kalibrerad tabell för olika avstånd genom att mäta sträckor som man vet stämmer i verkligheten och jämföra med bilens vägmätare.

Så inför tävlingen 2008 kalibrerade de en sträcka mellan Brunnered och Sollebrunn som någon mätt upp med och som skulle vara 5 km. De tränade någon halvtimme för att få till ett bra arbetssätt.
Tävlingen gick från Kristianstad vidare mot Jönköping, Motala och Karlstad. Deras fruar körde en bil med lite servicegrejor såsom verktyg, lite reservdelar, bensin, olja, vatten och spolarvätska.
De fick problem med kylsystemet, men tävlingen gick över förväntan och inför sista sträckan låg de på andra plats i klassen, på travbanan i Karlstad hängde de inte riktigt med och tappade ner till tredje plats.
Inte dåligt vid första försöket.

Inför tävlingen 2009 renoverades motorn och kylsystemet byggdes om. De kalibrerade vägmätaren mer noggrannare nu så det bara blev 30 m fel på en mil – det är ju försumbart!! Trodde de!
Start i Jönköping, förbi Trollhättan och Årjäng till Karlskoga. Konkurrensen hade hårdnat betydligt, men det gick bra och de trodde att de låg tvåa efter första dagen. Ola Strömberg, rallyåkare, berättade då att de gått upp i ledningen på sträckan ”Kabelvägen” och ledde klassen. Andra dagen regnade det. Fortfarande ledde de i Årjäng! Tredje dagen hittade inte nyckeln till huvudströmbrytaren. Fasa och mycket letande.
Till slut hittade de den i hotellets reception!
På första sträckan ökade de ledningen, men sedan kom det en lång sträcka som var som en tvättbräda. Lite hjulspinn varje gång hjulen studsade så vägmätningen blev fel och de fick många prickar och tappade ledningen men blev till slut tvåa.

2010 förbättrade de precisionen på vägmätningen och finslipade arbetsfördelningen mellan förare och codriver. Föraren skall försöka hålla jämnt tempo och codrivern skall räkna ut vilken fart de behöver hålla för att komma fram i rätt tid. Under vägen passerar de hemliga tidkontroller vilket försvårar det hela.
Start i Jönköping förbi Trollhättan och Karlstad och mål i Västerås. De hade lite problem på vägen. På en skakig sträcka trillade grejor ner på golvet och vid uppehållet i gick startnyckeln av när de skulle åka efter lunchen.
Efter första dagen var de 2:a i klassen och 11:a totalt och efter andra var de 1:a i
klassen och 5:a totalt. Totalt efter 3 dagars tävlande blev de segrare i sin klass och 4:a totalt!

Västerås var centralort för tävlingen 2011. Start och mål där alla dagar.
Första dagen gick det inte bra, något var fel med vägmätarens kalibrering och de fick massor av prickar och låg 7:a i klassen och 22:a totalt. Vägmätaren hade som vanligt kontrollerats mot tävlingens kalibrerings-sträcka, denna var dock kort och ett litet fel ger stora konsekvenser på långa sträckor. 15 meter fel vid kalibreringen ger 75 meter fel på en 25 km lång sträcka och man får 1 prick/1,4 m.
På kvällen justerade de tabellerna med något ökad hastighet. Detta gjorde att de körde bäst av alla andra dagen och avancerade något och blev 3:a i klassen och 16:e totalt.
Tredje dagen regnade det och de fick problem med torkarblad som lossade.
Slutresultatet detta år blev klass 3:a och 14:e totalt.

2012 kommer de att deltaga igen.

Ett intressant föredrag med många fina bilder!
Föredraget hölls i Kyrkans Hus i Trollhättan pga. Saabs konkurs och därmed stängda museum där vi brukar ha dessa föredrag.

Fördjupning:
www.­taksokare.­se/­midnattssolen.­html
www.rallyuppsala.se/historia
www.youtube.com/watch?v=zumxvOlHVjY
www.lms.se/Rally/nostalgi/50_tal/midnattsolrally_50.htm
I Jamtlis bildarkiv kan du söka på Midnattssolsrallyt och hitta gamla bilder och där syns även Saabar.


     Noterat av Göran Jönsson

 

  OBS Du kan klicka på bilderna för att förstora dom !

MSR1950  MSR2011  MSR2008a
1950 Första märket          2011 det nya märket                                       Tävlingsbilen M71

MSR2008s  MSR2010-44 c IMG_4068  MSR2008l
Besättningen, Uno och Bertil      I väntan på start                           Full fart

MSR2008m1  MSR2008n  MSR2008q
Servicedamer och bil                                     Lite service                               Rallybrudar, på riktigt!

MSR2010-001b  MSR2010-001h  MSR2010-001f
Specialinstrument                       Väg- och tidtabel                                  Road-booken

MSR2010-001g  MSR2009r  MSR2010-45 a bild
Stoppur                       Prisutdelning                                                   JUBEL! Klassegrare!

                                                                                                                            

 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!