Arkiv
    SAAB  Veteranerna

3.Komplettbils prov med Saab 99.
Nov.1967 till Aug.1968


Tiden mellan visning och provkörning


Gudmund-Saab 99
Den här delen skriver jag till stor del ur minnet och det kan inte uteslutas att det finns något sakfel. Dock inget som förändrar händelserna i stort. Introduktionen ägde rum i Stockholm på Teknorama.(Tekniska museets utställningshall)

    
        Från vänster: Torsten Arnheim, Rolf Mellde, Tryggve Holm, Svante Holm? Gunnar Ljungström
         och Hans Thörnqvist


1.
Någon vecka efter introduktionen den 22:a November var det dags för nästa resa. Nu var det högfartsprov på Autobahn i Tyskland som var aktuellt. I ärlighetens namn var det något tungt att ge sig av igen för oss alla från labbet. Det var samma gäng frånsett Evert Fredriksson från service. Det var då Herbert Viklund också från service kom med. För säkerhets skull skall också nämnas att introduktionen inte innehöll någon form av provkörning det kom först på sensommaren 1968.

Bilen var ny och ur samma grupp som introduktionsbilarna och nu var det inte nödvändigt med någon maskering. Som en av följebilarna hade vi en nästan identisk bil men ingen konkurrent.

             
          Tysklandsbilen efter hemkomsten

Resan ned gick bra till en början men nere i Tyskland fick vi snökaos i de så kallade Kasselbackarna. Vår Dodge Van med släp tog sig inte fram så det blev att söka logi så fort som möjligt. ( Åter igen problem med dragbil och släp).

Dagen därpå kunde resan fortsättas. Vi hade inget förberett utan lade oss på ett Autobahn- Raststätte nära gränsen till Schweiz/Basel . Körningarna gick sedan Rhenndalen ned mot Mannheim fram och tillbaka mest hela tiden. Trafiken var inte så tät på den tiden så farten låg oftast upp mot 150 km/h. Som tidigare prov i England två man i bilen och två skift men inte fullt ut pga. mörker, väglag, hög fart osv. På ca. tre veckor blev det några tusen mil. Vi hade ett växellådsbyte men det var inget haveri utan det var något som inte fungerade bra och något nytt som skulle testas.

2.
Efter nyår 1968 skulle vi ha en bil som gick i Norrland. Det var vår ”legendariske” verkstadschef på tekniska John Åhs

                                           
                                             John Åhs

som hade kontakt med Flygbasen i Vidsel via en man som jag inte minns namnet på ( han tillhörde Saabs helikopteravdelningen i Norrköping) Vi kunde förlägga en bil på basen som kallstartades och kördes på basen varje dag. Det blev Herbert Viklund som tog detta. Han var norrlänning och mycket intresserad av skidåkning så det passade honom bra. Provet pågick så länge det fanns snö och kyla.

3.
Som avslutning på resp. avdelnings egna vinterprov blev det aktuellt med ett avslutande gemensamt prov. Det var ett hett ämne och det blev bestämt att Gustaf Sperr, Per Gillbrand, Sven-Åke Grahn och jag skulle ta en kort tur upp i Värmland jag tror till Ekshärad. Naturligtvis fanns det ingen kyla i Ekshärad så vi kontaktade Trollhättan och fortsatte, på det viset fortsatte det tllls vi var uppe i Kiruna. Där fick vi i alla fall -25 grader. Det var en livlig diskussion om vem som skulle göra vad vid kallstarterna. Det var fyra bilar och många olika saker att testa i varje bil. Det fanns tex. intressanta värmesystemgrejor i motorlabbets bil och vise versa. Där stod Gillbrand och skulle ta tid på starten på en bil som vägrade att starta. Det visade sig efter någon minut att föraren glömt att dra ut chokereglaget. Ja, det fanns fler små missöden men resan som helhet var lyckad.

4.
Det fanns en diskussion om att bllen inte var tillräckligt kvalitetssäkrad varken betr. produktionsprocessen, funktion eller tillförlitlighet. Det stod troligen klart redan runt nyår 1968 att provkörning med journalister inte skulle ske före sommaren. Beslutet blev att det skulle göras ett prov med utvalda kunder. Val av kunder skötte huvudsakligen Service liksom avtalen och tillsynen av bilarna som var spridda över landet. Det var 27 bilar ur en 50 serie tillverkade hösten 67 eller tidigt vintern 68. Vi på labbet gjorde sammanställningar av resultat även om viktigare händelser gick väldigt direkt till ansvariga. Bilarna kördes tillsammans nästan 50000 mil och resultatet redovisades första gången i juli 1968 och slutresultaten i november 1968.

Jag har hittat rapporten och läst och nu 50 år senare låter det inte alltför muntert. Vad sägs om aggregatstuds, sågning i olika varianter, hård gaspedal med sk."dash pot", oljud avgassystem, svårt få mjuk ryckfri start, tomgångsskrammel, vibrationer växelspak, svårmanövrerat och krångligt växelspakslås, oljud bromsar och styrväxel, dörrkontakt ur funktion, stolar manövrering och oljud, trögstängda dörrar, passform och vattenläckage kaross osv. Nu skall man komma ihåg att det var förseriebilar och mycket hade man redan tagit hand om men visst fanns det att göra.

Detta var Saab:s första kundprov som kom att upprepas många gånger under kommande år.

5.
Det var nu ca ½ år efter omläggningen till Högertrafik och vi hade mycket låga fartgränser i Sverige därför blev det många relativt korta körningar i Tyskland/Schweiz/ Österrike som rörde hög fart och alpin terräng. Tore Gustavsson och Bertil Trued ( senare välkänd profil inom återförsäljarleden både i våra trakter och i Värmland) hade nästan "klippkort" ned i Europa under våren 1968. Beslut om dessa prov kom via Rolf Mellde och Olle Lindqvist sedan fanns prov som ansvariga för resp. system stod för.

Med andra ord var ambitions nivån mycket hög vilket kanske inte många kan vittna om idag.

6.
En unik händelse som jag speciellt minns var att jag fick order att köra upp en bil till Stockholm och lämna till Greve Sigvard Bernadotte. Bilen skulle lämnas på hans privata adress. Där kom en "husa" och öppnade och jag blev inbjuden på en drink med Greven och hans fru Marianne sedan åkte vi ut och körde runt i Stockholm så att de både blev bekanta med bilen.

Greven var ju designer och formgivare men jag visste inget om vad som var tanken. Långt senare tror jag mig ha sett en liten modell av 99:an som herrgårdsvagn. Den skulle kunna vara formgiven av Sigvard Bernadotte men det är enbart ett antagande.

7.
En annan händelse som satt sig i minnet är mitt första besök i Nyköping. Jag blev ombedd att åka till Nyköping och visa bilen för några ur personalen. Inget konstigt med det men en yngre kille dröjde sig kvar och hade en massa frågor. När jag till slut kände mig färdig och tänkte vända åter till Trollhättan frågade han om jag inte kunde stanna över kvällen så kunde vi äta en bit och prata mer om bilen. Så fick det bli.

Killen i fråga var Klas Hallström som senare varit otroligt mycket i Trollhättan som en representant för marknadssidan och produktplanering. Klas har skaffat sig många vänner här och vi har fortfarande kontakt fast han nu bor i Stockholm som pensionär.

8.
Nu började det närma sig provkörning och utlämning till pressen för längre provkörning. Vi på Tekniska skulle se över bilarna, jag tror det var 11-12 st. Det var PR-avdelningen med Hans Thörnqvist som stod för aktiviteten. Det hela skulle äga rum någon gång i augusti 1968 som jag minns. De stora "drakarna" på den tiden var Lennart Öjesten på Expressen, Åke Borglund på tidningen Se, SvD och Aftonbladet. Jag minns att Rolf Mellde var påtagligt orolig, det märktes på flera kommentarer och det var inte så konstigt för vad gällde bilens funktion och egenskaper var han verkligen "Mr Saab"

Ett sent beslut var att förse alla bilar med en avsevärt förstärkt torpedisolering. På kupesidan var den så heltäckande som det gick och jag tror att det var några bitar bitumen på motorsidan också. Detta skulle bli standard på alla bilar i produktion men på testbilarna fick hela paketet eftermonteras. Några dagar efter att bilarna lämnats ut upptäcktes att ett hål som togs upp i torpedväggen för att fästa isoleringen, i det närmaste kolliderade men ett bromsrör. Det blev omgående kontakt med PR-folket och utryckning för att få tag i alla bilarna för kontroll. Det var ok på nästan alla bilarna men på en (av de viktigaste) var bromsröret skadat men inget läckage hade skett. Del av det röret har funnits i min skrivbordslåda i alla år.

Det är inte min sak att skriva om resultatet av dessa tidningstester men det gick generellt sett bra för en "bredaxlad svensk".i första mötet med pressen.

Här någonstans slutar mina" Äventyr med "Gudmund" . Namnet Gudmund beslutades på ett möte när man tog beslut om att gå vidare med projektet och det skall ha varit den 2/4 1964 då dagens namn var Gudmund.

Försäljning till kund startade senare på hösten1968 som modell 1969.

Flera gamla Saabare har hjälpt till att läsa och kommentera och även bidragit med bilder. Ett stort tack till följande väl kända personer:

      Gunnar Larsson
      Arne Höglund
      Tore "tummen" Gustavsson
      Kent Svensson
      Peter Bäckström
      Torsten Åsberg
      Olle "Johan"

Trollhättan år 2017 (efter 50-51 år)

Lars-Åke Haraldsson


      


 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!