Bilaga
 


Saab 7 dagar 16-22 september 2004


                                       
                                          Carl-Peter Forster


Carl-Peter Forster:
- Saab - ett starkt varumärke
Är vi fortfarande här om 2-3 år? Det är en fråga som anställda ställer både i Trollhättan och Russelsheim.

-Det ligger mer i era händer än i mina, säger Carl-Peter Forster, nytillträdd chef för GM Europa. Är ni beredda på att vara tillräckligt kreativa och konkurrenskraftiga, då kommer ni troligen att vara kvar på banan. I min vision finns båda fabrikerna kvar i framtiden men det finns inga garantier.

Carl-Peter Forster besökte Trollhättan den 2 september. Samma dag fokuserades Saabs produktionsanläggning starkt i media. Nyheten att General Motors mellanstora bilar i framtiden kommer att produceras antingen i tyska Russelsheim eller i Trollhättan har stor betydelse for hela Sverige och den svenska regeringen har lovat att stödja Trollhättan så mycket som möjligt.

Konkurrenskraft
För General Motors handlar det mer om att åstadkomma en konkurrenskraftig verksamhet i Västeuropa och att kunna matcha Östeuropa och Asien när det gäller produktivitet.

-Vår fabrik i Trollhättan har gjort stora framsteg de senaste 2-3 åren. Men det finns fortfarande ett glapp att fylla innan vi når nollresultat och vinst. Det är nödvändigt att hitta ett sätt att fylla det glappet, förklarar Carl-Peter Forster.

- Vi kommer att fatta ett rättvist beslut om den framtida produktionen i Trollhättan och Russelsheim nästa år. Det kommer att bli ett beslut baserat på antagandet att båda fabrikerna tillverkar lika många bilar.

Carl-Peter Forster var tidigare chef för Opel men redan på den tiden tyckte han att Saab var mycket elegant och spännande. I Ziirich, där General Motors Europé har sitt huvudkontor, kör han en Saab g-3.

- Saab är ett sofistikerat och sympatiskt varumärke med många positiva värden. Jag tror att Saabs varumärke har en stor potential även om det för närvarande inte har en stark position på alla marknader, framhåller Carl-Peter Forster.

Mer distinkt
Han menar att Saab som varumärke i framtiden behöver bli mer distinkt och våga vara lite annorlunda och ta risker.

- Saab ska definitivt vara ett varumärke som gör skillnad, ett varumärke som särskiljer sig från andra bilar. Konceptbilen
9X visar vägen in i framtiden, den visar vad som är möjligt att göra med Saabs varumärke.

Saab är ett varumärke i premiumklassen, som passar väl in i General Motors varumärkesfamilj. General Motors Cadillac är ett väl ansett varumärke i premiumklassen men Cadillac attraherar en speciell sorts kundkrets.

- Saabs historiska arv, med bland annat rötter i flygindustrin, har gett varumärket en bra framtoning på många håll i världen. Det är en stor tillgång, förklarar Carl-Peter Forster.

Regional närvaro
General Motors har i allmänhet en stark regional närvaro som ger en närhet till marknaden. Nu kommer detta att kombineras med en europeisk, eller till och med global, företagskultur och ett integrerat arbetssätt. Det är nödvändigt att vända förlusterna till vinst, både i Sverige och i andra delar av Europa, åtminstone inom en tvåårsperiod.

- Jag skulle vilja uppmana alla medarbetare att tänka på hur vi kan bli mer effektiva genom att samverka med kolleger i andra GM-funktioner i olika länder. Det är en möjlighet vi har nu och som vi verkligen måste ta vara på, framhåller Carl-Peter Forster.

Om Carl-Peter Forster, chef för GM Europa
Bakgrund: Han var tidigare vice VD för GM Europa, ordförande och VD för Opel. Innan dess jobbade han för BMW i 13 år.
- Bostadsort I Munchen och i Ziirich.-
- Familj: Fru Didi och tre barn Ferdinand, 16 år.Jioia, 15 år och Mauritz, 2 år.
- Bil: I Ziirich har han en Saab 9-3, i Munchen en Opel Frontera och en cabriolet.

Fritidsintressen: Sport som exempelvis segling, skidåkning, golf och cykla mountainbike. Han har också ett stort intresse för historia.