Bilaga
 

1997-11-06
 



Saabs designavdelning bygger ut sina lokaler med en ändamålsenlig visningshalL Så här kommer det att se ut från parkeringen. Huset till höger finns redan idag. Illustration: ERIK ROKKE

Bättre lokaler för Saab Design

Design kompletterar sina loka-ler med en rymlig visningshall. Redan nästa vecka tas det för- sta spadtaget och tillbyggna- den beräknas vara klar i april nästa år. -Design spelar en allt viktigare roll i marknadsföringen av våra produkter. Satsningen på förbättrade lokaler är därför strategiskt riktig, menar Saabs chefsdesigner Einar Hareide.

 Desings nya byggnad får en spännande, dynamisk design - fattas bara annat - och blir ett ändamålsenligt centrum med goda förutsättningar för kvalitet och kommunikation.

Enkelt och funktionellt
Erik Rokke, designer på Saab och utbildad arkitekt, är mannen bakom Saab Design Center. När han ritat huset har han arbetat med kända Saabbegrepp i bakhuvudet. Så har till exempel dynamik, enkelhet och funktion varit nyckelbegrepp vid val av material, färg och ljussättning.

-Budskapen som präglar varumärket Saab ska konsekvent återspeglas i allt vi gör. Med tiden har designen kommit att spela en allt viktigare roll i var marknadsföring. Tanken är att man ska känna igen sig oavsett om man ser en bil, en tidningsannons, en reklamfilm i TV eller besöker någon av våra lokaler, menar Einar Hareide.

Rätt från början
De inledande faserna i utvecklingen av en ny bil är oerhört viktiga. Här slås tonen an, man väljer väg. Det gäller att så tidigt som möjligt fatta de rätta besluten och att problem lyfts upp till ytan innan det blir för dyrt och krångligt att rätta till dem. Saab Design Center borgar för bättre beslut i de tidigaste skedena av utvecklingsprocessen. Med en visningshall där modeller, prototyper och bilar kan granskas i en funktionell miljö underlättas beslutsfattandet.
- En bils design bedöms bäst på lite avstånd. Det är så man ser den i trafiken. Därför är det bra med lite större lokaler, säger Erik Rokke.

Arbetsro
-Till oss kommer förelagsledning och marknadsrepresentanter, konstruktörer och produktionstekniker för att fatta beslut. Som det är idag bygger vi om vår studio till visningshall vid behov, men det håller inte längre Besöken blir bara fler och fler. Samtidigt behöver vi arbetsro, berättar Pereric Haglund, som är chef för planering och administration på designavdelningen.

I det nya centret utesluts varken det ena eller det andra. Har kommer att finnas avskilda arbetsplatser, en studio där man i lugn och ro kan arbeta med designkvalitet - och - en visningshall för besökare utifrån. Man kommer också att komplettera med en ny entré och lobby.
-Vi får dessutom en bättre gård för utomhusvisningar sommartid. Det ser vi som ett extra plus, säger Erik.

Vägen spärras
När det börjar byggas nästa vecka kommer vägen mellan Nolgården och design att stängas av. Man kommer inte att kunna gå den vägen mellan Centrumhuset och Tekniska kontoret. Istället blir det till att få gå runt Designbyggnaden, på cykelvägen. I samband med det här kommer cykelvägen också att breddas.

                           ANNAKARIN JOHANSSON