Bilaga
 

1992-06_VIPS3

Mästarmöte med Fangio i Saabs tecken

Bilsportens "Mästare" och världens främste racerföra-re genom tiderna, argentinaren Juan Manuel Fangio, 80, besökte nyligen Saab i Trollhättan och Saab-Val-met i Nystad. Anledningen var att han förra året blev Saabägare. Nu ville han lära sig mer om bilen.

Under hans resa i Norden blev det två möten mellan rattens mästare i Saabs tecken. Det ena i Trollhättan, det andra i Helsingfors, dit han var bjuden som hedersgäst för att fira 60-årsminnet av det klassiska Djurgårdsloppet

-Fangio tog sina VM-titlar i Formel 1 åren 1951 och 1954-57. Han startade i 51 VM-lopp i Alfa Romeo, Maserati, Mercedes och Ferrari. Han har aldrig tävlat i en Saab. Däremot blev han förra året ägare till en rally utrustad Saab 96, en kopia av den bil som han 1974 provkörde under sitt besök i Finland.

Födelsedagspresent
Det var den store Saab-entusiasten Arthur Rafael "Rafu" Huhta från Esbo, Finland, som förra året rally-utrustade och skickade Saab 96an som 80-årspresent till sin gamle vän i Argentina. Bilen kan nu beskådas i världens främsta bilsport museum i Fangios födelsestad Balcarce, 40 mil söder om Buenos Aires. Som tack för presenten lovade Fangio komma när Rafael Huhta bjöd honom som hedersgäst till Djur-gårdsloppets 60-årsjubileum den 10 maj i år i Helsingfors.

Mästarmöte i Trollhättan
Fangio, som byggde sina första tävlingsbilar själv tillsammans med sin bror, år mycket bilintresserad. Han ville veta mer om Saab. Därför inleddes resan i Norden med ett studiebesök på Saab i Trollhättan, där han bland annat träffade Saabs egen rallylegend Erik Carlsson.

Trots att Fangio aldrig har tävlat mot Erik "på taket" blev det ett mycket känsloladdat mästarmöte med starka nostalgiska inslag när dessa två levande legender träffades vid Saabs bilmuseum. De har mycket gemensamt- De har tävlat på samma banor och har många gemensamma vänner. Som många vet är till exempel Fangios värsta konkurrent och gode vän Stirling Moss svåger till Erik.

Erik är van att skriva autografer. Nu var han inte sen att själv be om "Mästarens” autograf i en bok som beskriver Fangios tåvlingskarriär.

~ Fangio är störst! Fangio är bilsporten, konstaterade Erik, mäkta imponerad.

Uppskattar säkerhet
Under besöket i monteringsfabri-ken i Trollhättan visade Fangio ett stort intresse för Saabs sätt att bygga kvalitetsbilar i ett produk-tionsflöde där alla bilar är olika. Han var också mycket imponerad av de två Folksampriscr som Saab 9000 erhållit som "Sveriges säkraste bil". Under Fangios aktiva karriär hade säkerhetstänkandet på Fl-banorna inte uppfunnits. Det fanns inga säkerhetsbälten eller skydds-konstruktioner på bilarna och förarna körde i kortärmad skjorta och hade tyghjälm som skydd mot fartvinden. Fangio har dock alltid undvikit onödiga risker.

- Man kan inte vinna om man inte kominer i mål, säger han.

Fangio fick också ett verkligt smakprov på Saabs säkerhet. På mo- ; torvagen mot Helsingfors explode- i rade nämligen höger bakdäck på Huhtas Saab 900 Cabriolet, som Fangio färdades i. Inget dramatiskt hände. Bilen höll sån kurs och Huhta styrde ut från motorvägen till en närliggande bensinmack, där de fick hjälp.

Mästarmöte i Helsingfors
Jubileumsevenemanget - det andra mästarmötet - i Helsingfors blev en stor publiksuccé med 25 000 åskådare. Det stora dragplåstret var naturligtvis Fangio. På plats fanns också andra "rattens mästare" som Curt Lincoln, som vann Djurgårds-loppet 14 gånger, Timo Mäkinen, Gunnar Elmgren, Ewy Rosqvist, I Simo Lampinen och förstås Erik

Carlsson "på taket", som hade åkt till Helsingfors för att "möta" Fangio på banan. Med sig hade Erik sin Saab Formel Junior, samma bil som han tåvlade med i Djurgårds-loppet 1961.

På plats fanns också Fangios Mer- cedes W196 Formula 1, VM-bilen från 1955, ditfraktad från Stuttgart.

Åkte ärevarv
Drömmen om att för första och förmodligen sista gången kunna se Fangio och Erik "på taket” på samma startlinje gick inte i uppfyllelse. Med tanke på sin ålder och hålsa fick Måstaren avböja från att köra den öppna "Mercan" i det kyliga och blåsiga vädret. I stället åker han två ärevarv i en annan Mercedes, körd av hans gamla vin Ewy Rosqvist.

Publiken ville trots allt se Fangios bil på banan. Det var naturligtvis otänkbart att någon annan skulle få köra den. Därför fick den åka två ärevarv på flaket av Saab Bil-muséets ombyggda Saab 9000 med Per-Olof "Pelle” Rudh bakom ratten! Denna unika kombination väckte mycket stor uppmärksamhet bos publiken!

Nostalgiskt avsked
Veteranförarna, som körde tvä uppvisningslopp, "gav järnet". De tog dock inga risker eftersom de flesta tävlingsbilarna är rariteter och rena museiföremål, försäkrade för miljontals kronor. Bilar som Maserati, Lotus, Jaguar D, Ferrari Monza, Adler Junior Sport och Brabham fanns med, bara för att nämna några.

Det var en stor folkfest som dock hade en vemodig underton. En och annan veteranförare och bilsports-entusiast lär ha fällt en tår I vetskap om att detta var det absolut sista "Djurgårdsloppet” eftersom delar av banan inom den närmaste framtiden kommer att försvinna under ett järnvägsbygge!
                
                 Juan Manuel Fangio (t h) var en intresserad gäst i Saab bilmuseum guidad av Erik Carls son och Rafael Huhta.

                           
                             Erik Carlsson körde samma Saab Formel Junior som i tävlingen på Djurgårdsbanan 1961


                      Text och foto:.. -
                Markku Viitanen VIPS