Bilaga
 

1986-09-12

 Famijedag vid Tekniskt Center

Det var fullt hus i söndags när Tekniskt Center vid Saab-Scania i Trollhättan slog upp dörrarna och tillät de anställda inom Teknisk utveckling visa sin arbetsplats för anhöriga.

Utanför den nya kontorsbyggnaden vajade Saab-Scania- flaggorna och ingången var kantad med både nya och specialbyggda modeller av Saab 900 och 9000. Inne i foajén fanns även en Saab 900 Turbo 16 Cabriolet och Saabs framtidsstudie — EV-1 — utställda.

                    
                      Utanför entrén fanns rader av nya och specialbyggda Saab 900 och 9000.

Vid receptionen fick besökarna dekaler, affischer, pennor, kaffe- och festiskuponger samt tipslappar. Rundvandringen hade nämligen lagts upp som en tipspromenad med frågor för både vuxna och barn.

Längs "promenadvägen" i den nya kontorsbyggnaden fick besökarna bl a se hur man vid designavdelningen skissar framtidsbilar och bygger lermodeller, hur en datorstyrd ritmaskin arbetar och hur man använder modern datorteknik vid konstruktion av nya bilmodeller.

1 de olika laboratorierna (hållfasthets-, ljud-, avgas-, växellåds-, certifikations- och motorlaboratoriet) fanns personal som demonstrerade hur de olika testerna och proven går till. I certifikationslaboratoriet visades bl a bilar som hade genomgått krockprov. I anslutning till dessa fanns en filmavdelning där Saabs nyproducerade film om bilsäkerhet visades och den som ville fick känna på hur det känns att "krocka" med en hastighet av 7 km/h i den saabbyggda krocksläden.

De flesta avslutade sin rundvandring i personalrestaurangen där kökspersonalen bjöd på fika. Men det fanns även många som passade på att titta på Tekniskt Center ovanifrån. IF Saabs segelflygsektion bjöd nämligen Saab- Scaniaanställda på provflyg- ningar för subventionerat pris under veckoslutet i samband med familjedagen.
 
  
   — En makalös manick, tyckte barnen när de såg den
   datorstyrda ritmaskinen arbeta. Maskinen demonstreras
   av Leif Johansson.

 

Egon Skoglund från informationsenheten bjuder Alf Askerfors på en krock. Han får härmed testa säkerhetsbältet
— produkten som han själv arbetar med inom Teknisk utveckling.
 
  
   Ove Johansson från designavdelningen demonstrerar
   hur man bygger lermodeller.
 

Så går det till att skissa framtidsmodeller. Einar Hareide "lekte fram*' ett antal läckra designstudier under familjedagen.