Bilaga

1979-09-07

                     SAAB-LANCIA 600                     
                               Combi Coupé - framhjulsdrift GL och GLS 85 hk — 5-växlad 165 km tim - 1,5 I
                               välutrustad — Saab-värme — hög komfort tyst omfattande rostskydd — priset: ?

Nya Saab-Landa 600 en sportig familjebil i tuffa Europaklassen

Saab-Lancia 600 blir namnet på den nya bil Saab introducerar i de nordiska länderna i början av nästa år. Bilen har konstruerats av Lancia i Italien, i! samarbete med Saabs tekniker. På de utomnordiska marknaderna kommer Lancia att marknadsföra den nya bilen under namnet Lancia Delta. Den nya 600-modellen igår i den s.k. Europaklassen, där konkurrensen är hård. Volkswagen Golf och Passat, Volvo 343, Opel Ascona och Ford Taunus ar några av de bilar som blir direkta konkurrenter. Marknaden för bilar i denna storleksklass är mycket stor. Totalt räknar man med att det i Europa skall säljas 4 miljoner bilar av den här storleken under 1979 — alltså ca 40 % av den totala försäljningen.

                            
Saab-Lancia 600 är en kompakt 5-sitsig bil i den s.k. Europaklassen. Den har tvärmonterad motor med 1,5 liters cylindervolym. och effekten är 85 hästkrafter. Bilen kommer att finnas i två versioner, och GLS. Båda har 5-dörrarskaross och och kombi kupé- utförande. Försäljningen i Sverige beräknas starta i början av 1980.

                       
Den kompakta karossen på Saab-Lancia 600 har utnyttjats maximalt. Dörrarna medger lätt insteg både fram och bak, och den stora bakluckan gör bilen mycket lättlastad. Baksätet är helt fällbart och på GLS-modellen är baksätets ryggstöd dessutom delbart. Med baksätet uppfällt rymmer bagageutrymmet 260 liter. Utnyttjas kombiutrymmet helt ökar den tillgängliga volymen till 1.000 liter. Omställningen till kombi är mycket enkel.

                        
Saabs tekniker har medverkat vid utformningen av värme och ventilationssystemet och det har mycket hög kapacitet. Det främre passagerarutrymmet har inte mindre än 10 värme- och friskutsläpp. Mängden tillförd friskluft regleras med en 3-stegsfläkt. Ventilationsanläggningen är förberedd för installation av luftkonditioneringsaggregat. Den moderna motorn i Saab-Lancia 600 har mycket goda prestanda. Toppeffekten — 85 hk/ DIN (62,6 kW) utvecklas vid 5.800 varv/min. Det maximala vridmomentet — 12,5 kpm (123 Nm) — ger motorn vid 3.500 varv/min.


                              

På Saab-Lancia 600 går bakdörren ända ner till stötfångaren, vilket underlättar lastning och lossning. Stötfångaren är energi upptagande och en ny typ, som rör sig inåtnedåt vid en kollision.