Bilaga

Motionscentralen öppnar                                                                                                                  (1974-11-29)

Nu har du chansen att bli av med kalaskulan

För trött? För tjock? För svag?
Nu har du chansen att göra något åt det 1 förra veckan Öppnade Saab-Scanias nya motionsanläggning sina dörrar för a11a anställda och deras familjer, som nu får möjlighet att bättra på sin kondition på ett trivsamt och effektivt sätt.
Fritidskonsulent Georg Kvibro, som basar över anläggningen är mycket nöjd med den och hoppas att tillströmningen ska bli god
Motionsanläggningen är uppbyggd så att både dom som redan idrottar och dom som bara vill förbättra sin kondition kan få full valuta för sina insatser, säger Georg Kvibro.
I motionscentralen kommer också att finnas en sjukgymnast som kan ägna sina tjänster åt såväl fritidssidan som hälsovårdssidan.

            
                  Saab-Scanias motionsanläggning har kostat närmare en och en halv miljon, en investering som vi hoppas också ska
                  vara en investering i hälsa och välbefinnande.

          
    
        Muskler kan ju vara bra att ha ett bra sätt alt skaffa dom ar att använda redskapen                                  Georg Kvibro provsitter bastubänken.
        i motionsrummet.                                                                                                                                     Utanför bastun finns ett avsvalningsrum


Motionsanläggningen påbörjades i våras och har kostat ca 1,5 milj. 1 den har artikeln ska vi redogöra för vad som finns 1 motionscentralen och bolltältet.
På bottenvåningen finns sjukgymnastrum, motionsrum, omklädningsrum, duschrum, avsvalningsrum och bastu. Sjukgymnasten ska förutom att leda fritidsgymnastik ha uppgifter på den hälsovårdande sidan, Hon ska behandla de patienter som har yrkesbetingade sjukdomar och hon ska delta i det ergonomiarbete som förekommer på företaget.

Motionsrum: Här finns många redskap för träning av olika muskelgrupper:

    1. Hack-Iyft för träning av rygg- och benmuskler.
    2. Sitt upp-bräda för magmusklerna.
    3. Två bänkpressar för att stärka armmusklerna.
    4. Benböj-sträckare för benmuskler och knäleder.
    5. Roddapparat, bra för de flesta muskler.
    6. Buk-rygg-apparat.
    7. Dragapparat främst avsedd för träning av armmusklerna.
    8. Åtta motionscyklar .

Till dessa olika redskap finns skivstänger Även ett antal hantlar finns, innanför de rymliga
omklädningsrummen finns duschrum, avsvalningsrum med bekväma rottingstolar och bastu.
med max-temperatur 110 grader.
     
                   
                           Efter träningen kan man sitta ner och ta en kopp kaffe i "cafeterian".

Dessa utrymmen finns både för herrar och damer, båda exakt likadana,
På andra våningen finns förutom kontorslokaler för fritidskonsulent och motionsledare testrum och en "cafeteria", l den senare ska man kunna sitta och koppla av efter väl genomförd träning,
"Cafeterian" har plats för 20 personer och "betjänas" av en kaffeautomat l testrummet finns fyra testcyklar med varsin cardiometer, Här kan motionsledaren bokstavligen ta pulsen på motionärerna och meningen är att man med hjälp av denna utrustning ska kunna kontrollera sina testvärden, dvs om konditionen blivit bättre eller inte.
l bolltältet, som är 20x40 meter, kan man ägna sig åt idrotter som handboll, tennis, badminton, volleyboll och gymnastik.
Direkt i anslutning till motionsanläggningen finns en belyst motionsslinga som är 1100 meter lång.