Bilaga
 


Vindrutan NR 569   19 NOVEMBER


VÄLORGANISERAD SERVICE INFÖR RAC-RALLYT


Den 27 november går starten för det engelska RAC-rallyt, ett av de hårdaste rallyn som överhuvud taget finns. Saab har stolta traditioner att försvara i detta rally och de som skall svara för Insatserna är våra två välkända rallyspecia-lister Stig Blomqvlst och Per Eklund.

Denna gång får de dessutom sällskap av franskkanadensaren Jean-Paul Perusse, som kör en EMS i modifierat standardutförande. Det är första gången han tävlar för Saab och som tidigare främsta merit kan nämnas att han är nordamerikansk rallymästare.

Om något händer
En sida av ett rally av RAC:s format — och en synnerligen viktig sådan — är det serviceteam, som följer och bistår våra förare om något händer med bilarna. I RAC-rallyt ställer Saab upp med tre servicebilar och sex mekaniker. Ingenting lämnas åt slumpen.

Servicebilen en miniverkstad
Vi tog en titt på servicebilarna som skall med över till England och fann att de faktiskt är rullande serviceverkstäder i miniatyr. Där fanns det mesta som behövs av reservdelar och verktyg. Vi noterade något av innehållet: Bakaxel, framhjulspaket, drivaxlar, bromsskivor, styrväxlar, motordetaljer, el-utrustning, reservinstrument m.m., allt systematiskt packat. Och, väl att märka, de tre servicebilarna måste vara exakt lika packade, så att samtliga mekaniker vet var varenda pryl finns i bilen. I ett rally finns det nämligen ingen tid över för letande, där måste det gå undan, både för förare och mekaniker.

Men vi har rutinerat folk i servicebilarna och förberedelserna är minutiösa inför tävlingarna. Så det är bara att önska Lycka till inför RAC.

                      
                          Stig Blomqvlst, I mitten, med två av mekanikerna som skali med till RAC-rallyt.
                          Det är Sven Wennerdahl t. v. och Per-Olof Rudh.

                      
                         En av de tre välpackade servicebilarna som skall med till RAC-rallyt.