Arkiv
    SAAB  Veteranerna

Brev från Lennart Öjesten Expressen till SAAB
bl.a. med synpunkter rörande SAAB 9-5


Inledning.

Under -50 /-60 talen var Lennart Öjesten den tongivande motorjournalisten i Sverige och man kan med gått fog säga att hans synpunkter i vissa avseenden påverkade utvecklingen.

Varje söndag hade Öjesten sin egen motorbilaga i Expressen vilket naturligtvis gjorde att spridningen av bilagan blev optimal. Utöver vanliga artiklar organiserade Öjesten även 12 timmars L- prov på
Mantorps motorstadion samt vinterprov(-30 ⁰C) i Kiruna för att bedöma bilarnas kallstartförmåga – egenskaper

Bifogat finns ett oretuscherat brev från Öjesten till SAAB i Thn. Då han på ett lite okonventionellt sätt tar upp egenskaper på 9-5 an som han anser är viktiga.

                  Olle Granlund
_______________________________________________________________________________
Troentorp 7153, 269 91 Båstad Tisdag 17/6 1997

Hej, Olle,

Får jag först gratulera Dej i Din egenskap av projektledare för och till framtagningen av en i mitt tycke jäkligt fin och genomtänkt bil; 9-5:an. Grattis! Ett uppriktigt GRATTIS.

Redan utanför museet måndagen 9/9 förklarade jag för Dej att jag gillar bilen. Efter en veckas betänketid och lite genomgång av det omfattande pressmaterialet är jag imponerad av Din och Dina medarbetares tankeverksamhet. Ni har verkligen lyckats pricka in så gott som alla mina käpphästar.

Greppvänliga såväl yttre (Bȕgel-griffe som även kommande BMW 3-serie ska ha enl. Auto Motor und Sport) som inre dörrhandtag. Inte inre små plastlådor á la Volvo 70-serie.

Väl tilltagen 75 liters tank, 10,8 m vändcirkel, alla andra överlägsen instrumentbräda, förarkomfort (bortsett från fönsterknapparna) etc. etc.

Sedan har Ni plockat in en hel del bra som jag inte tänkt på tidigare. Som de "dubbelverkande" solskydden. Visserligen som tillval, men ändå. Det är sådant vi äldre verkligen uppskattar. För min del har jag nästan alltid oturen att köra mot solen, lågt stående, till Stockholm på morgnarna, söder ut framåt eftermiddagen. För att inte tala om hur jävligt det kan vara riktning Cannes / Mougins höst och vår.

Ja, det är ju ingen mening med att räkna upp alla påhittigheter, som jag uppskattar mer än mina efterträdare och betydligt kunnigare yngre kolleger. De där som kan allt, tillägnat på rekordkort tid. Numer är jag ytterst sällan med på nybilpresentationer för pressen, men jag blir allt mer bedrövad för varje gång jag upplever hur en samling snudd på nollor har sin dom klar efter en sväng på några mil. En dom över ett jättearbete som skickliga konstruktörer slitit med, som fallet 9-5, i tre - fyra år.

Som Du kommer ihåg, insåg jag redan 1963 att det är åt helskotta fel att döma en bil efter en "sväng runt kvarteret" Men det är vad som fortfarande sker och som ni, Mercedes, BMW, VW/Audi, Honda etc. snällt och utan protester finner Er i. Sedan jag 1963 dragit igång Expressens s. k. "långtest” över först 40.000 sedan 100.000 km tyckte jag att jag kunde möta Dig och alla andra i bilbyggarbranschen utan att skämmas. Visserligen bara en bil, men bättre en bil 100.000 km än en sväng runt Trollhättan.

Från en 3,0 V6 gjorde jag pr GSM en direktgrej för SR Kronoberg, där jag förekommit några år. Vad jag då ansåg mej kunna anmärka på utan att ens behöva köra 9-5: an var och är de i mitt tyckte för grova, väl tilltagna vindrutestolparna. Jag erinrade om hur för 50 år sedan den första Saab 92 bl. a. presenterades med för siktens skull revolutionerande smäckra A¬stolpar. Men, som jag, sade olyckan med Saab 900 i Helsingörs färjeläge och Volvo 945 på E 6 vid Landskrona för drygt en månad sedan, båda med djupt nedtryckta tak,, visar att det behövs kraftiga konstruktioner. Men måste dagens A-stolpe skymma sikten fyra gånger mer än 92: ans gjorde? Finns det inte moderna material som stoppar med smäckrare profil?

Vid samtal i går med Torsten Åman, hörde jag att jag är den enda som observerat de kraftiga stolparna och att Du m.fl. var oroliga för pressexperternas reaktioner på den punkten. Men den på bilbranschens bekostnad kringresande "flocken" hinner ju inte se allt, inte ens det varje bilförare borde se först av allt.

Sedan mars 1994 kör jag långfärder med min Nissan Maxima V6 Automat, på väg till Trollhättan passerade den 100.000 km. Drar alltid under 9 pr 100 och rekordet är 7,1 pr 100 på sträckan Rödby - Helsingör med farthållaren på 120 km/tim. Det var en ren tillfällighet att jag köpte Maximan, kanske den bil jag trivs bäst i av de 50 egna och 280 långtestbilar plus alla andra testbilar jag haft tillgång till. Endast de båda "Ur-Quattro" jag hade 1981 (tysk-reg.) till 1986 var bättre långresebilar.

Hur jag kunnat stå ut med 220.000 km i min 5 liters Mercedes S-klass (en 76 års 450 SE ombyggd 1979 på MBs försöksavdelning med första lättmetall V8 på 5027 cc ABS, bakaxel från SLC 450/5,0) förstår jag egentligen inte. Sitter illa, blir trött. Men med 3-vxl automat gör den garanterat 108 på ettan och 173 på tvåan varför jag sparar den tills vidare och gläder mej åt att den fortfarande är i snudd på nyskick. Dessutom har jag min flyttgods Pininfarina Spider 1985, 25.000 km !, och i vardagslag kör vi Nissan Sunny Sedan 4x4 (en av 20 i Europa !) 1989 och Subaru Legacy kombi 1995.

Jag funderar naturligtvis på att göra mej av några och ett tag tänkte jag på nya VW Passat V6 Syncro, men inte längre. Absolut inte någon form av Audi, BMW , Mercedes och ännu mindre, Svenson/Svenson-Volvo. Jag är rädd for att jag är lika intensivt anti-Volvo som Erik C. Helst en Honda Legend men kanske kan såsmåningom en Saab 9-5 fullmatad 3,0 V6 tänkas. Det beror på. Jag vill åka anonymt och inte bli betraktad som en skojare, vilket man i dag blir i de tyska skrytbilarna. Att vi har en Maxima, upptäckte grannarna först efter tre år och frågade vad det är för bil. Men när jag 1994 hade en MB C-klass tre dagar frågade de om "jag köpt en ny stor Mercedes till". Tyvärr har nuvarande Maxima inga inre dörrhandtag utan plastlådor a la Volvo och sånt står jag inte ut med. De yttre är inte bra, men går an.

Ja, som alltid när jag skriver brev, så drar det i väg och blir både det ena och det andra. Och att jag skriver nu beror på att jag vill gratulera Dej till 9-5. I mitt tyckte har Du gjort så mycket för Saab att Du borde ha varit minst lika omskriven/omskruten som Erik C och Pelle G. Du är allt för blygsam och kanske föredrar att hålla Dej lite mera i bakgrunden än vad de gör. Erik måste ju synas, höras, finnas Han drar folk till det Du m fl gjort och gör.

En stilla undran: hur ser H 7 ut ? Och går det att få den i gult Har kört med gult ljus så länge jag kan minnas. Inbillar mej att det ger bättre kontrastverkan.

Sedan jag ”la av” är det inte längre någon som skriver om ljus; strålkastare, glödlampor. Jag hade de första H4 (med asymetrisk sockel 9 i Sverige. Hämtade dom på Volvo 144 (ch. nr 108) hösten 1966 i Eindhoven och hade täta kontakter med Bosch, Philips, AGB (Lucas) etc.

Håll med om att allt var mycket bättre förr! I fråga om journalistik på bil / motorområdet. Då tog ni egna initiativ och lät oss inte, som nu, sitta med öppen käft och vänta på att tvångsmatas gratis och franco av bilindustrin.

De bästa hälsningar och jag håller tummarna för Din 9-5.

            Lennart Öjesten

PS SR Kronoberg ska försöka ”Spela av” ert band från förra måndagen och som jag i så fall skickar till dej D.S. 

  Saab s Veteranförening
  c/o Innovatum 
  Box 902
  461 29 Trollhättan
Ansvarig utgivare:
Göran Jönsson     
Tel.0520-97630
 
Webmaster:
Olle Johansson
Tel. 0520-31663
 

©
Eftertryck utan tillstånd förbjudes.
Citera gärna, men ange källa!